Klik Utk Tengok Promosi Yg Super Cool

Followers

Labels

Top Menu

Result X-Ray Normal - Doctor

Pagi semalam awal2 pagi dah pergi clinic. Rasa cuak tu dah berkurangan tak mcm mase buat check up jantung. Boleh pulak nangis kan?*lupakan*

Lagi sekali doctor check up paru-paru. result same jer,normal. Takde maslaah kat bahagian paru-paru. Alhamdulillah, syukur. Doc suruh masuk bilik x-ray. Dah siap tukar baju utk x-ray, ok baju kaler merah jugak sy pilih. Teheee~ Dasar tak boleh dipisahkan dgn warna merah. Sempat snap pic tapi mcm tak semenggah nak tepek kat sini sebab baju x-ray tu boleh muat utk mak gajah. Wahahahhaaa~

Kejap jer buat x-ray nie. Tak sampai pun 5minit. Cuma rapatkan bahagian depan badan ke dinding x-ray. Kakak yg buat x-ray tu tekan badan sy bagi betol2 rapat dan jgn bergerak. Dah siap tu bawak result x-ray masuk bilik doctor dan tunggu kat luar balik. Bila doctor panggil masuk dan suruh duduk sy rileks jer. Cool okeh :-).



"Result x-ray awak normal. Tgk nie, takde apa2" Doctor.

Then bla..blaa..blaaa.....

Masa amik ubat kat kaunter, sy terkejut sebab doctor kasi ubat gastrik! Tapi sy mcm mls nak tanya sebab mase tu still bernafas tak selesa. Nak bercakap pun takde energy. Terus balik office dan kerja.
 
waktu lunch sy tak puas hati lagi terus pergi farmasi nak beli inhaler. Sekali kat kaunter farmasi tu tanya nak jenis mcm mana. Terus ngaku 1st time nak beli. Then cerita kat pharmacies tu dia ckp sesak nafas nie antara 3 sebab, jantung, asthma atau gastrik. Ok, baru ahkak tahu gastrik tahap teruk boleh menyebabkan sesak nafas dan muntah. Patut lah before buat check up ada muntah bila pas makan. ingatkan gastrik nie sakit perut jer bila lambat mkn. Tapi sy nie tak mkn dr pagi sampai petang rileksssss jer. Takde hal laa. Nah kau tetiba terus kene mcm nie. Kalau gastrik tahap teruk lagi boleh menyebabkan luka (ulser). Omg, taknak lah. My 3rd sis pernah kene dan buat operation. Sy tak nak please !

Skrg bila tahu ada gastrik terus rase taknak mkn pedas, berminyak, berlemak. Serik kene sesak nafas. Tak nak dah, serius! 

Tak sangka kene mcm nie. Doc tanya sehari kene berapa kali sesak nafas. Sy bgtau setiap jam 3,4 kali. Ingat boleh tahan ker mcm tu? Skrg 2kali mkn ubat dah rasa kurang. Kalau dtg sesak nafas pun kejap2 jer.

Bff sy pesan jgn mkn itu, jgn mkn ini. Sama mcm mak sy risau pesan itu ini, Thanks much !

4 comments:

teko_milo said...

hermm jgn sampai tahap ulser mcm TM.so kena makan ikut time n no "hot & spicy" lepas nie ek.hehehe semoga sihat2 selalu suri (",)

Suriada Sulong said...

thanks TM. Bila staff farmasi cerita ttg gastrik trus tringt kt TM. kite kene benda sama. hrp tak smpai lah tahap ulser.

Cik Aya said...

haiii awakkk..jaga kesihatan baik-baik ya..kalau dah gastrik jangan tahan-tahan makan..insyaallah..semoga baik2 sahaje..

Suriada Sulong said...

ye lah, lepas nie kene mkn ikut time. before nie kl tak mkn dr pagi smpai ptg pun tak penah sakit perut. tp tibe2 dtg trus tahap mcm nie.