Klik Utk Tengok Promosi Yg Super Cool

Followers

Labels

Top Menu

Pancake Cicah Sardin

Eh.. Ehh.., nama kemain western tapi cicah sardin??? Apa ker resipi nie si ahkak ??? Ok2, tak payah nak western sgt lah, kita panggil jer lempeng. Yerrr.., lempang. Kalau orang Terengganu panggil lempeng. Kalau orang Key Ellll tak tau lah panggil apa. Eh panggil pancake lah.

Anak2 zaman sekarang mesti tak kenal dan tak pernah merasa lempeng kan? Zaman kecik sy dulu pernah makan lempang lempeng emak. Cuba tanya adik2 yg kecik atau  budak2 zaman sekarang dorang kenal tak lempeng? Confirm dorg juihkan mulut.

Lempeng nie salah satu makanan kampung yg paling ringkas menggunakan bancuhan tepung yg cair. Kalau zaman dulu emak2 kita bancuh lempeng dgn air jerr. Kacau sampai tepung tak berketul dan tuang bancuhan dalam kuali panas dan ratakan. Cara makan lempeng zaman dulu adalah cicah dengan gula. Ada jugak lempeng nyior (kelapa). masukkan kelapa dalam bancuhan lempeng.

Bila berbelas tahun tak makan lempeng, sy cuba lah buat lempeng dgn meng'google resipi. Dan hasilnya... Tara taraa taraaa .....

Lempeng cicah sardin :-)
Old Skool tak resipi nie? Mesti masing2 tengah baca dan tengah teringat kenangan waktu kecik kan? Sy cuma tambah sebijik telur dalam bancuhan tepung utk kasik lempeng lebih lembut dan gebu. Menu nie adalah untuk supper malam tadi. Kemain pedas sardin sy. Ok, maybe kat negeri lain tak makan lempeng. Mostly yg sy tahu Terengganu dan Kelantan. Tapi korang boleh cuba. Senang jer bancuh tepung bersama air, telur, garam. Pastikan bancuhan tepung cair. Panaskan kuali dan sapu sedikit minyak.

Tapi utk lempeng moden, yang orang2 Key Ellll panggil pancake tu, sebenarnya bancuhan sama jer. Cuma tambah sedikit bahan utk menggebukan lagi lempeng.

Tengok gambar lempeng/pancake dulu :

Gambar dr Google

Gambar dr Google

Gambar dr Google
Ok, telan liur kan tengok lempeng moden yg dipanggil pancake nie? Ingatkan susah nak buat tapi alahaiii senang jer. Dah nama pun pancake jadi cara makan pun of course lah bukan cicah dengan sambal bilis !

Resipi :
  1. Tapung 1 cawan
  2. Air 1/2 cawan
  3. Susu segar 1/2 cawan atau lebih
  4. Telur *option*
  5. Sedikit serbuk bikarbonat
  6. Sedikit garam
Jom kita sama2 menerai resipi pancake !

Ok, sebelum terlupa, pancake boleh di cicah dgn madu, aiskrim, atau sirap blueberry, strawberry atau apa sahaja yg membuatkan tekak anda selesa ;-)

6 comments:

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman bl0g pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow
lg 1 pakjoe dh tekan iklan dekat blog nie...pakjoe nk bg duit sikit kn dh nk bka kolah hahaha

mysara ramlan said...

terliur tengok gambar-gambar tu!! nak try lah nanti!!! =)

clonboys said...

hahaha.. org selangor pun makan lempeng gak la... paling power cecah sambal tumis telur.. peh!! hehehe... salam singgah!!

Suriada Sulong said...

thnkas semua, ingatkan sy orang terengganu jer yg tahu lempeng.

Ardini Humaira said...

ni fav dni :)

♥nurulizzatie♥ said...

saya tag awak :)