Klik Utk Tengok Promosi Yg Super Cool

Followers

Labels

Top Menu

Banda Hilir, Melaka - Day 2, Part II


Motif pic kat atas ? Call boyfriend kat KL. Ahahahaa~ :-p. Ade ker lagi org guna public phone?

Ktorg tak pergi pun Makam Hang Jebat sebab ktorg nampak jalan tu straight masuk ke dalam dan mcm jauh. Plus hari semakin panas almost 11am kan. Ktorg keluar balik dr Jonker Walk then menuju ke Tepi Sungai. Ktorg mcm dah expect giler jalan kat situ boleh agak nak pegi mana ikut jalan mana. Hikss :-). Sesape yg sesat kat Banda Hilir boleh call LS :-P.



Korang nampak mata LS? Serius panas giler. Sebab tu tudung LS cenggitu. Hahaa. Serupa taknak pakai tudung. Main pusing kat kepala jer. Lengan ku semakin hangus terbakar :-(.


If stay kat hotel nie sure best facing the river. Ohh giler owesome ! Tapi maybe mahal lah kot. Act, dr bilik hotel LS can see the view of river jugak. Sebab sungai nie menghala ke hotel LS. Cuma tak lah seindah view yg kalau kita stay kat hotel nie.


Korang tak rasa cantik ker? Bukan LS cantik tp view sungai tu lerrrr ! *Sigh*  Tenang, damai, aman. LS tak seperahsan sangkaan korang ehh !


Nie pulak river cruise kat sungai tu. LS tak naik pun. Banyak habiskan masa berjalan kaki kesana sini. River Cruise nie akan pusing beberapa tempat keluar sikit dr Banda Hilir. Agak jauh lah and around RM15 utk naik river cruise nie. Ramai org naik rover cruise nie. And dekat 10bijik kot ada perahu mcm nie.

Lepas jalan tepi sungai ktorg makan Cendol Jam Besar. Cendol nie one of the famous cendol yg ada kat Melaka nie. Sambil makan cendol, sambil tengok view sungai kat river cruise yg lalu lalang. Gerai cendol nie tepi jalan jer depan Church besar tempat yg LS beli selipar pagi tadi. Kat sitru jugak tempat beca berkumpul. Kemain ramai lah org kat Banda Hilir nie. Semua pelancong asing mahupun tempatan. Semua tak peduli korang buat apa. Masing2 dalam kepala nak jalan jer.


LS sebat 2 mangkuk cendol. Serius sedap ! Kemain sejuk cendol die masuk tekak terasa nikmat giler lepas jalan bawah panas kan ? :-).


Cendol second trip. Ramai giler makan cendol kat sini. Best nyer tak payah tunggu lama. Order jer terus siap ! Bukan susah pun kan ?


Lagi mau tunjuk selipar RM10 bawah meja. Dah tu mana kaki LS? LS bersila atas kerusi sambil menikmati kesejukan cendol jam besar ! Mabelessss !



Kalau kat KL/Shah Alam/Terengganu sumpah LS tak mcm nie. Nie lakonan jer. Sumpah segan ko nak snap pic dgn signboard. *Sigh* Sila percaya sy.

Lepas tu ktorg nak gerak balik hotel sebab dah tengahari then need to check out on 12noon. Tengok jam almost 11.30am. Nak packing barang lagi, nak mandi bersiap lagi.

Tapi ktorg nampak ada satu mall yg belum ktorg jejak lagi. Tp kwn LS ajak masuk dulu. Actually die belum habis shopping cenderahati. Kemain banyak die beli.

Pusing2 dalam mall yg depan muzium tu sekali LS macam nak beli t-shirt sehelai. Tapi corak simple mcm tu tak banyak. Stok saiz besar2 jer. Nampak sehelai tergantung itu pun saiz M. Turun naik ktorg cari corak yg sama. Sekali masuk jer kedai tu tanya abang yg jual tu.

"Nie design lama dik, sebab tu tak byk saiz"


"Tapi sy nak design nie. Cantik jer"


"Ko tunggu sini kejap, abg nak g amik kat kedai lagi satu. Kalau ada customers ko layan jap"


Ko tak pening tgk cenderahati byk mcm nie? Tak tau nak pilih mana satu.


Tapi ktorg satu jenis food pun nak beli utk bwk balik. Sume beli benda lain yg comel2 tu.


Nie lah baju yg LS dan kwn LS nak. Simple kan? Tapi nie design lama. LS dan kwn LS tak berkenan design baru. Buruk ahh :-(. Nie saiz LS amik, LS pakai M ehh, kwn LS pakai L. Tehee~.

Since abg kedai tu amanahkan ktorg tuk jaga kedai die, ktorg memang boleh harap lah kan :-).

"Masuk kak, byk cenderahati kat sini"

Tapi kwn LS jumpa keris dalam kedai tu. Dia acah2 nak tikam LS. Pastu ktorg main2 dlm kedai.

Sangat boleh harap kan?


Lepas dapat baju, ktorg jalan sepantas kilat balik hotel. Dah kul 12 kot. Nak packing barang2 lagi, nak mandi lagi. Pastu pk beg tak muat sebab byk shopping. Adoyaiiiii !


Nie la bilik ktorg. Muat utk 3 orang. Sepah gilerr kot. Asal balik hotel jer barang2 yg ktorg shopping ktorg main campak jer.

LS kemas dulu sementara kwn LS mandi.


Tak menyempat terus pakai baju yg ktorg beli tadi. Dengan alasan "aku takdok baju". Sebenarnya ada lagi baju yg belum pakai.


View dari bilik LS. Nampak tak belah kanan tu sungai.  Cantik !



LS dah siap kemas die masih lagi sibuk make up. *Woiii nt die marah LS*.


Pastu LS kata beg LS dah tak muat.

"Tu ah byk sgt brg mu. Siap bwk teddy bear."


"Mu tahu mane aku bwk teddy bear?"


"Aku tgk mu tido mlm"


"Kan aku msk tido dulu. Aku tutup lampu"

"Mu ingt mu tutup lampu aku dokleh napok ker?"


Bukan apa, ini kan teddy bear yg bff LS kasi. Haruslah usung ke mana saje. Kata hargai pemberian org :-). Tak ker terharu gitu? :-P.

Muahahahaaa~

Jam 1pm ktorg turun lobby hantar kunci. Then ingat lagi tak dgn pihak hotel yg asik2 call tanya LS what time nak check in that day? Dia lagi yg ada kat lobby hari nak check out tu. LS lewat check out 1jam tak pulak die call suh cepat2 berambus. *Oh bahasa awk agak kasar LS*. Terima kasih En Rosli sebab tak charge ktorg lewat check out. Sibuk shopping terrr.

Pastu die tegur :

"wahh baju sama"

"Ehh maneder sama, sy saiz M, kwn sy saiz L" Muahahahaaa..

Takde nyer LS jawab mcm tu. I kan lemah lembik. Tehee~.

LS kata yg LS suka Melaka. InsyaAllah akan dtg lagi :-).

Tata-.

3 comments:

Syafiqah Azmi said...

kalau naik river cruise jangn siang..tak feel..malam2 baru lah feell..=))

Ardini Izzati said...

Ahaa bestnya jalan jalan :D

Cik Aini Lavender's said...

su..yg naik river cruise tu rm10 je tp kena tunjuk ic kalo x silap..

erkk semangat nmpk pakai bj baru beli..cnfirm x basuh eh..hahaha