Klik Utk Tengok Promosi Yg Super Cool

Followers

Labels

Top Menu

Sambal Belacan

Siapa yg tak makan sambal belacan? Siapa yg tak boleh makan pedas? Siapa yg kalau makan mesti ada sambal belacan? 

Hari tu hello2 kakak sy tanya dia mcm mana nak buat smabal belacan. Sebab nak test ke'terror'an menumbuk sambal belacan dengan lesung batu. Teehee~

  1. Cili merah + cili hijau sedikit *utk extra pedas*
  2. Belacan bakar * cucuk kat garfu then bukak dapur gas then kenakan pd api tp jgn lama2, kejap2 jer. Atau boleh juga goreng dlm kuali tanpa minyak. Bila naik bau tutup api*
  3. Garam, Ajinamoto, Gula *secukup rasa*
  4. Limau kasturi / Limau Nipis

Tumbuk sampai hancur cili, masukkan belacan bakar, tumbuk lagi, masukkan garam, ajinamoto dan juge gula. Akhir sekali perahkan limau nipis banyak2 kasi sambal belacan berair gituuuu.. Senang kan ?

Siapa yg tak kerja hari nie boleh cuba buat sambal belacan extra kick nie :-P. Makan ngn nasi panas then cicah ikan goreng. Sedap weh kalau mkn ramai2. Boleh mkn sambal belacan hari nie dengan keterujaan sebab hari biasa mkn sambal belacan waktu lunch hour kene cepat2 nak kejar masa masuk opis pulak. Plus sambal belacan kat kedai bukan guna lesung batu tp guna blender. Jadi tak sesedap yg kita tumbuk. Gila kau nak tumbuk sambal belacan, mau semua pekerja Indon resign. Hahaaaa~  
Hari nie boleh mkn dengan perlahan2 dan enjoy the recipe :-P

Sekian, terima kasih sudi baca.

No comments: